Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-includes/functions.php on line 5775

Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-includes/functions.php on line 5775
שמשומה- שקשוקה עם תפוחי אדמה - חן ואלון קורן – פיתוח
Notice: Undefined index: custom_image_width in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-content/plugins/printfriendly/pf.php on line 1276

Notice: Undefined index: custom_image_height in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-content/plugins/printfriendly/pf.php on line 1277

שמשומה- שקשוקה עם תפוחי אדמה


Notice: Undefined index: custom_image_width in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-content/plugins/printfriendly/pf.php on line 1276

Notice: Undefined index: custom_image_height in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-content/plugins/printfriendly/pf.php on line 1277

בפסח האחרון קבלתי הודעה מעוקבת בשם איילת חן,
היא שאלה אותי אם אני מכינה מישמושה-
ספרה שזה מאכל של תוניסאים שאוכלים בפסח-
רוטב עגבניות עם ביצה ותפוחי אדמה.

זה נשמע לי מוכר, גם לכם?
סוג של שקשוקה-
ההבדל העיקרי הוא שהמישמושה הרבה יותר נוזלית, עם ביצה שמקבלת צורה של מדוזה במים
וההבדל המינורי הוא שבמישמושה תמיד שמים תפוחי אדמה, ובשקשוקה רק בחורף.

לא הכרתי את המנה הזאת בשם הזה, אבל היה לי זיכרון של ביצה עלומה בתוך רוטב עגבניות, עם תפוחי אדמה וזה חריף חריף.
ביקשתי ממנה מתכון והכנתי לילדים את הגרסא שלי, יצא אש.

לפני כמה ימים, כתבתי הודעה בקבוצה של הדודים והדודות מצד משפחת טרבלסי, הצד התוניסאי שלי.
שאלתי אם מישהו מכיר “מישמושה”.
דודה רחל כתבה לי כך:
“בקר טוב יקרה זה מאכל שסבתא היתה מכינה בימי ראשון יום כביסה מחוסר זמן ופנאי להשקעה.
נכון דומה לשקשוקה בתוספת פלחי תפו”א.
לא ממש אהבנו”

אמא שלי (הצד הטריפוליטאי) כתבה בתגובה: “זה נקרא שמשומה”.

זה באמת היה נשמע לי כמו ביטוי מוכר יותר.
התקשרתי לדודה אסתר, זקנת השבט שתבדל לחיים ארוכים ובריאים אמן.
ענתה לי הבת שלה, דבורה, שהיא בעצמה בת יותר שנים מכל האחים והאחיות של אבא שלי, והידע שלה בנושא לא מבוטל.
אמרתי לה “דבורה, את זוכרת מתכון שדודה אסתר היתה מכינה ונקרא שמשומה?”

היא אמרה לי בטח, תרשמי:

חותכים את כל הירקות (פה חשדתי אבל המשכתי לכתוב כי אז היא מנתה מזה “כל הירקות”)
פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בצל ירוק, בצל יבש,
הכל קצוץ.
שמים פפריקה בשמן, כשהפפריקה צפה רק מעט, שלא תשרף ותהיה מרה
שמים את כל הירקות פנימה
לשים כף רסק
מאדים עד שהירק מתרכך.
שמים חומוס גרגרים מושרים, פול מושרה, עדשים, דוחן שלם לא טחון,
בשר, קוקלות, ביצים, פלפל אחד ירוק חריף….
המשכתי להקשיב כי זה ענין אותי, וגם נהייתי רעבה, אבל בשלב הזה כבר הבנתי שזה לא זה.

עצרתי אותה רגע והסברתי לה שזה לא נראה לי זה, כי דודה רחל אומרת שסבתא היתה מכינה את האוכל הזה כשלא היה זמן, ומה שהיא מתארת נשמע כמו בוקר שלם ליד הגז..
אז היא אמרה “אההההה, את מתכוונת לשימשומה, האוכל של יום ראשון, כשלא היה דגים ועופות, והיו רק ביצים.. אז תגידי..”

יחי ההבדל,
לא משנה, אחרי תלאות רבות, הגענו למתכון,
דודה אסתר מכינה אותו עם עגבניות טריות בעיקר, בזמן שהרוטב של סבתא של איילת חן מבוסס על רסק עגבניות.
אני הכנתי את גרסת רסק העגבניות, אבל אני שמה פה את שתי הגרסאות.

שימשומה בגרסא של דודה אסתר ובציטוט של דבורה:
לוקחים שמן זית, מטגנים בו קצת בצל,
בצד פלפל חריף ירוק ועגבניה חתוכה קוביות קטנות
כשהבצל מקבל גוון חום
מנמיכים את האש
שמים פפריקה ועגבניה חתוכה
זורה מעט מלח
ושמים פלחי תפו”א בתוך העגבניות, על אש נמוכה עד שיקבלו גוון אדום
מוסיפים מים, לא הרבה
כשהתפו”א מתרכך
זורקים פנימה ביצים
לא לחסוך בשמן
ולא לחסוך בעגבניות.
לתבל במלח ופלפל.

בגירסא של סבתא של אודיה:
מזהיבים בצל בשמן זית
מוסיפים שום טחון
2 כפות רסק עגבניות וכף שטוחה פפריקה.
מבשלים טוב על אש נמוכה ומערבבים כל כמה דקות, עד להסמכה טובה.
מוסיפים קוביות תפו”א (בערך 2 תפו”א גדולים)
ומים לכיסוי.
מבשלים על אש קטנה עד לריכוך
אפ המים מתאדים, אפשר להוסיף כל פעם קצת אבל לוודא שזה לא הופך למרק.
מלח פלפל, שמיר קצוץ (היא מוסיפה גם מרק עוף, אבל אני נגד זה).
מוסיפים ביצים ומבשלים עד למידת העשיה הרצויה.

Print Friendly, PDF & Email

1 thought on “שמשומה- שקשוקה עם תפוחי אדמה”

Leave a Comment

Your email address will not be published.


Notice: Undefined offset: 0 in /home/mamadial/dev.mamadiali.co.il/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924

השאירו פרטים כדי שנוכל לספר לכם ראשונים על מבצעים והטבות

Skip to content