חריימה הוא אחד ממאכלי הדגל של יהדות לוב.
כל הסיפור הוא רוטב אדום סמיך סמיך המבוסס על שמן זית, פפריקה וקימל טחון,
ולתוכו מצטרף לדג גדול וטרי מהחוף המפורסם של טריפולי.
בין לוב לדרום תוניסיה היו חילופי מנות רבים, למרות הגבול בינהן.
הקרבה בין שתי הקהילות ובעיקר ההילולא בל"ג בעומר חיברה בין הקהילות אשר חלקו את אותו איזור גאוגרפי-
אלו סעדו אצל אלו ואשה הושפעה מרעותה.
לכן החריימה היא מנה מפורסמת גם בדרום תוניסיה-
שם בדרך כלל תוגש עם תפוחי אדמה ופלפל ירוק מטוגנים.
***
כל מה שחריימה צריך כדי להיות מושלם זה דג טרי. פפריקה טובה. וקימל.
סבתא שלי מצד אמא, שעלתה מלוב, החליפה את הקימל בכמון טחון.
סבתא שלי מצד אבא שעלתה מתוניסיה, היתה מוסיפה לתבשיל גם תפוחי אדמה מטוגנים וזהובים, ובדך כלל היתה מבשלת בו לוקוס, בימים שהוא היה פשוט דג גדול וטוב, ולא בהכרח "הדג הכי יקר בשוק".
בערבית הם קראו לו 'מנאני'.
כל שבוע אח של סבתא שלי היה נוסע לשוק וחוזר עם לוקוס במשקל 10 קילו (וגם דגים קטנים לטיגון ביחד עם הבריק), את הלוקוס הוא היה מחלק בין השכנות ועם הראש שלו הכינו מרק.
40 שנה אחר כך, אני בירושלים, מעדיפה תמיד לברק על הצלחת שלי, אבל היום קניתי לוקוס, בשביל סבתא.
מצרכים לחריימה:
2 כפות רסק עגבניות
1 כף פפריקה חריפה או מתוקה
ראש שום כתוש
כפית מלח
חצי כפית קימל
שמן זית
4-6 פרוסות דג (אני הכי אוהבת לברק, אמא שלי מכינה עם בורי, והפעם שמתי לוקוס)
מיץ מלימון שלם
אם רוצים את הגרסא התוניסאית אז תקנו גם:
תפוח אדמה
פלפל ירוק חריף
אופן ההכנה:
בקערה שמים את רסק העגבניות, הפפריקה, המלח, הקימל, 2 כפות שמן זית ואת כל השום הכתוש.
מערבבים טוב טוב.
בסיר בינוני מחממים מעט שמן זית ומוסיפים את תערובת האדומה.
מערבבים היטב ומנמיכים את האש למינימום.
מבשלים כך כ-5 דקות תוך כדי ערבוב ואז מוסיפים חצי כוס מים.
מביאים לרתיחה, מכניסים את הדגים, מביאים שוב לרתיחה, ומנמיכים את האש.
בעזרת כף מכסים את כל הדגים ברוטב.
מבשלים 10 דקות, או עד שהדג משנה צבעו מגוון שקוף ללבן ומכבים.
סוחטים מיץ לימון מלמעלה ומנגבים עם חלה.
אם הלכתם על הגרסא התוניסאית, אז ככה:
פרסו את תפוח האדמה לפרוסות וטגנו בשמן עמוד לצ'יפס.
טגנו גם פלפלים חריפים והוסיפו לסיר רגע לפני שהדגים מוכנים.