מי שעוקב קבוע יודע-
אני לא אוהבת עוף טחון.
כשטוחנים משהו-
(ולא משנה אם זה עוף או דגים או שומשום)
המרקם שלו הולך לאיבוד.
יש חומרי גלם שסובלים את זה,
וזה אפילו עושה להם טוב (תפוחי אדמה)
אבל עם עוף הסיפור הוא אחר.
אותו דבר גם דג.
גם עם בשר זה ככה-
ברור לכולנו שעדיף לאכול נתח טוב של בשר צלוי מאשר קבב מבשר טחון.
אבל בשר עוד אפשר להבין את זה בגלל משך הבישול הארוך שהטחינה נועדה לקצר.
בכל אופן,
אני שונאת עוף טחון ודגים טחונים.
אבל ממש ממש אוהבת עוף קצוץ ודגים קצוצים.
ועכשיו, כשאמרתי פעמיים את השורש ק.צ.ץ אני פתאום קולטת שקציצות אמורות להיות קצוצות ולא טחונות,
אחרת הן היו מקבלות את השם הלא מאד מגרה 'טחינות' (במלרע).
כי מה כיף בקציצות?
שאפשר לחבר טעמים בביס אחד בלי להתאמץ.
ומה כיף בקציצות הפרגית הללו?
שהן כל כך רכות מבפנים, אבל עטופות במעטפת מנחמת של סולת מבחוץ ואי אפשר להפסיק לאכול אותן.
(ולא, חזה עוף הוא לא אופציה במקרה הזה, הוא יתייבש תוך דקה).
כל הסיפור הוא לקצוץ את הפרגית קצוץ קצוץ,
ואז גם את הירק קצוץ קצוץ, והבצל.
לערבב עם כל השאר ולגלגל כדורים הדוקים היטב.
מצפים בתערובת של סולת וקמח, מטגנים ומבשלים ברוטב החלומי.
אני הכנתי אותן שבת שעברה,
אז מי שמכינה השבת שתשלח לי קצת, אני מתגעגעת.
(ואם אתן גרות רחוק אני אסתפק בתמונה).
מצרכים:
לקציצות (כ-20 יחידות):
800 גרם פרגית קצוצה (אם הקצב שלכם זורם אתכם בקשו ממנו שיעשה את העבודה עבורכם)
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
עלי נענע מ4 גבעולים
6 גבעולי בצל ירוק
1 בצל לבן
חצי כוס פירורי לחם
1 ביצה
גרידה מליים אחד (או לימון רגיל)
מלח דק, פלפל גרוס
4 כפות שמן זית
לציפוי וטיגון:
1 כוס סולת
2 כפות קמח לבן
שמן זית
לרוטב:
5 בצלים קטנים
8 שיני שום מופרדות אך לא קלופות
6-7 תפוחי אדמה קטנים
2 פלפלים ירוקים חריפים (אופציונאלי)
רבע כוס שמן זית
3 כפותש מן קנולה או סויה
מלח גס, פלפל גרוס
כפית כמון
כפית פפריקה
אופן הכנה:
אחרי שקצצתם (או מישהו אחר קצץ עבורכם) את הפרגית טוב טוב מניחים אותה בקערה.
קוצצים היטב את הפטרוזיליה, הכוסברה, עלי הנענע (ללא הגבעולים כמובן), הבצל הירוק, הבצל הלבן ומוסיפים פנימה.
מוסיפים את כל יתרת המרכיבים של הקציצות ולשים היטב היטב עד לאיחוד ועוד קצת.
במגש מערבבים את הקמח והסולת.
מכדררים קציצות מהמסה של הפרגית ומצפים אותן בתערובת הסולת והקמח.
מחממים מחבת טוב טוב, מוסיפים שכבה דקה של שמן זית ומחממים גם אותו.
מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד להשחמה קלה (לא מוגזמת, זה עוד מתבשל ברוטב).
מניחים את הקציצות בצד ומכינים את הרוטב:
בסיר רחב שמים את שמן הזית ושמן הקנולה (או הסויה)
מקלפים את הבצל וחותכים לרבעים ומוסיפים לסיר
חוצים את תפוחי האדמה לחצאים או רבעים ומוסיפים לסיר
גם את הפלפלים ושיני השום (אם תקלפו אותן הן ימסו לתוך הרוטב. כך הן שומרות על עצמן וכיף לגלות אותן בצלחת).
מתבלים במלח, פלפל, כמון ופפריקה ומערבבים היטב.
מוסיפים כוס מים, מביאים לרתיחה ומנמיכים.
מבשלים את הרוטב כ20 דקות ומסדרים את הקציצות בין כל הירקות.
מכסים ומבשלים על אש נמוכה כשעה, אפילו שעה וחצי (אם יש צורך מוסיפים מים, אבל לא המון, הרוטב צריך להשאר סמיך).
אופציונאלי אך מומלץ: מלהיטים תנור על 250 מעלות, תכנית גריל ומכניסים את הסיר פתוח לעשר דקות.
מכינים אורז לבן ומגישים לוהט.